Energiatanúsítvány

Jogszabályi/Rendeleti Háttér:

Meddig érvényes az elkészült tanúsítvány:

A tanúsítvány 10 évig érvényes, ha nem történik jogszabályi követelmény módosítás, vagy a teljes épületet tekintve 25% nál nagyobb felújítás.

Ki készíthet energiatanúsítványt:

A 244/2006. (XII. 5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet előírja, hogy energetikai tanúsító tevékenységet, megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező végezheti, ha teljesítette az energetikai ismereteket tartalmazó jogosultsági vizsgakövetelményeket. A rendelet azt is tartalmazza, hogy e szabály alól felmentés nem adható, vagyis az energetikai tanúsítás végzésének alapvető feltétele a jogosultsági vizsga letétele. Vagyis tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetik.

Hiteles Energetikai Tanúsítvány:

A tanúsítvány hitelesítését a tanúsító végzi. Az elkészült tanúsítványt feltölti az e-tanusítás adatbázisba, ahol egy egyedi HET azonosítót kap a dokumentum. Innen letölthetővé válik számára a már hiteles tanúsítvány pdf. formátumba. Ezt a dokumentumot elektronikusan is kiküldjük a megrendelőnek az aláírt példányon felül. A HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) szám az az egyedi azonosító sorszám, amely a tanúsítvány előlapjának jobb felső részén olvasható. Ezen szám alapján kereshetők vissza és ellenőrizhetők le a tanúsítványok. Az ingatlan adásvételi szerződésében szerepeltetni kell, hogy az adott rendeltetési egységre a 176/2008-as rendelet alapján kell-e tanúsítást végezni; ha igen, akkor rögzíteni kell a vevő nyilatkozatát, hogy az adott HET sorszámú energiatanúsítványt az eladótól átvette.